Miért böjtölünk? Vagy nem böjtölünk?

2017. április 05., 14:07
Az utóbbi napokban többször szembesültem vele, mennyire leértékelődött a böjt jelentősége napjainkban.

Míg a mamám az év minden péntekén tartóztatja magát a húsevéstől, pénteki napokon, mikor árusítunk, tulajdonképpen kivétel nélkül mindenki kóstolja a kolbászt, sonkát, disznósajtot. Valaki szerint a tepertőkrém még belefér, más szerint már nem. Persze mondhatják, örüljek neki, hiszen vásárolnak tőlünk, mégis elgondolkodtatott. (Zárójelben jegyezném meg, sajtot, joghurtot, túrót, mint igazi böjti eledelt is lehet vásárolni.)

A böjt tartózkodás az evéstől, ivástól, vagy valamilyen tevékenységtől. Vagyis: a böjt nem a katolikusok heppje (bocsánat a megfogalmazásért), nem azért van, hogy sanyargassák magukat a vallásos emberek, hogy aztán elmondhassák magukról, ők megcsinálták.

A böjtnek komoly történelme van, szinte az összes világvallás szerves részét képezi. Minden vallásban megvolt a böjtnek az előírt módja, ideje, célja. A politikában az éhségsztrájk számított böjtnek. Manapság is van böjt, csak kevésbé a vallás, inkább a (lelki és testi értelemben vett) tisztítókúrák szerves része, mely spirituális vagy terápiás böjt. Ez szintén nem „mai találmány”, hiszen már az ókori egyiptomiaknál is fellelhető volt.

Annak, hogy ennyiféle böjt van és ennyire komoly múltra tekint vissza, az az oka, hogy értelme és célja van. És talán efölött siklunk át olyan gyorsan mai rohanó világunkban.

Azért mondok le valamiről, hogy megtisztuljak szellemileg, fizikailag. Hogy érezzem a határaim, az erőm, hogy képes vagyok –e végigcsinálni. Hogy a habzsolás helyett szellemi energiáim valami másra fókuszáljam, mondjuk lelki dolgokra. Hogy a napi rutint picit átírjam, ezzel lehetőséget teremtve valami újnak, a változásnak, fejlődésnek. Hogy érezzem, milyen az, amikor valakinek egészsége érdekében pontos diétát kell betartania. Nem is olyan egyszerű, igaz? Hogy meg legyen bennem a várakozás, a Húsvétra való várakozás, amikor böjtöm lezárul.

Én vallási okból böjtölök, de lehet bármilyen okból böjtölni, annak az értelme biztosan megvan. Nem kell komoly önsanyargatással kezdeni, csak apró lépésekben. Biztosan meglesz a haszna, mind az egészségünk kapcsán (emberi szervezet tisztulása), mind lelki értelemben.  

Kép forrása: http://www.karpatalja.ma/karpatalja/hitelet/a-bojt-a-test-imadsaga/

« Vissza az előző oldalra!


Elérhetőségek

Rácz Major - Ják

9798 Ják,
Rácz major
Telefon:
20/9982490
E-mail:
jakitejtermek@gmail.com
Rácz Major - Ják - Magyar