Vaj vagy margarin?

2016. március 15., 13:55

Lényeges különbség van ugyanis a kettő között. A vaj állati eredetű, míg a margarin növényi eredetű alkotóelemekből áll össze. A margarinban maximum a tejsavópor lehet állati eredetű. A vaj tiszta tejszínből köpült, semmi mást nem tartalmazó termék. A tiszta vajban, mondhatjuk, hogy házi vajban nincs egyéb folyadék, só, tartósítószer, stabilizátor. Ennek "köszönheti" rövid eltarthatóságát is. Mégis az utóbbi időben egyre nagyobb a népszerűsége köszönhetően annak, mennyi nem oda való dolog van a margarinban, mennyi problémát okozhat, mennyit árthat egészségünknek. Az utolsó "botrány" a margarinnal kapcsolatban a benne található transzzsírsavakkal kapcsolatos, melyek elsősorban a magas koleszterinszintért felelősek.
No, ezt, vagyis a vaj növekvő népszerűségét lovagolta meg a talán legismertebb margarint gyártó cég, így kiadta a vajas ízű margarint. Nagyon mulatságos volt a szembesülés számomra, már a megnevezés is nevettet. :)
"Szeretem", ha valamire azt írják rá, hogy "ízű", "jellegű", "-szerű", már ez is sok mindent elárul...
Kapva az alkalmon, összehasonlítottam a hagyományos margarin és a vajas ízű margarin összetételét. Jelentem, NINCS különbség! :(
Talán annyi mégis, hogy a margarin zsírtartalma 70%, míg a vajas ízűé 79%. A zsírtartalmat mindkét termék esetében azonban növényi olajok adják. AKKOR MITŐL VAJAS ÍZŰ??? A teljesség kedvéért a növényi olajokon kívül a többi összetevőt is felsorolom: víz, só, tejsavópor, emulgeálószerek, tartósítószer, aromák, savanyúságot szabályozó anyag, vitaminok, színezék.
Ne járjunk csukott szemmel vásárolni, nem érdemes.
Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Rácz Major - Ják

9798 Ják,
Rácz major
Telefon:
20/9982490
E-mail:
jakitejtermek@gmail.com
Rácz Major - Ják - Magyar