Tartósítószer nélkül, de hogyan???

2016. június 09., 14:31

Az életünk tele van kompromisszumokkal. Szeretünk reggel időben felkelni, de néha becsúszik egy hosszabb reggeli lusti. Szeretjük tudni mit eszünk, de egy félévben egy gyorséttermi látogatás belefér. A heti két testedzésből gyorsan lesz egy, ha egy borozós este helyettesíti. Mindenki tudna ilyen példát felhozni életéből. Én például nem engedem, hogy gyermekem sok édességet egyen, de a nagyinál kapott egy kocka csokiba már beletörődtem. ;)

Ilyen kompromisszumra kényszerültünk mi, kistermelőként is.

Alapelvünk, hogy tartósítószert, ízfokozót nem használunk. Ez persze jelentősen megnehezíti a dolgunkat, különösen tejtermékek esetén, különösen nyáron. Mindenki tudja, hogy a túró, tejföl, joghurt melegben akkor is gyorsabban megromlik, ha a hűtőláncot nem szakítjuk meg. Azt is tudjuk termelőként, hogy házi körülmények között, legelő tehenek esetén nem tudunk kétszer pontosan ugyanolyan ízű, állagú terméket előállítani, csak törekszünk rá. Azt is vállaltuk ezzel, hogy szorgalmasan elmondjuk vevőinknek, hogyan tárolják termékeinket ahhoz, hogy minél tovább megőrizzék minőségüket.

A füstölt húsoknál azt vállaltuk ezzel a küldetésünkkel, hogy valóban kivárjuk azt a 3 hét érési időt, amit víz, tartósítószer, térfogatnövelő szer beinjekciózásával 1 naposra le tudnánk rövidíteni. A füstöléssel füstaroma használata helyett azt a terhet vettük vállunkra, hogy a jó minőségű fa beszerzésére, a füstölési hőmérséklet folyamatos ellenőrzésére, az órákon, napokon át tartó füstölés figyelésére külön gondot kell fordítanunk.

Ezeket már mind megszoktuk, rutinszerűen elvégezzük, azonban ekkor jött új termékcsoportunk, a feldolgozott húsáruk. Kenőmájas, disznósajt, felvágott, parizer stb. A disznósajttal még nincs gond. 30 napos bél használatával a kenőmájas, felvágott eltarthatósága is jobb lett. Csakhogy tetszik, nem tetszik, a kenőmájas a napok előrehaladtával barnul. Már nem lesz az a szép, gusztusos barnás-rózsaszínes színe, amitől elindul az ember nyálelválasztása. Hiába ugyanolyan finom ízű. A vevők sorra kitértek előle, amikor már sötétebb volt. Ekkor tettünk bele nitrites pác-sót. Egymás mellé kitettük a pultba a nitrites és a hagyományos sós kenőmájast. Mindenki a nitriteset kérte, még az is, aki tudta miért világosabb annak a színe. Ekkor döntöttünk úgy, kompromisszumot kötünk. Ez az oka annak, hogy ezekbe a húsárukba teszünk nitrites pác-sót. Ez lett a mi kompromisszumunk, amit természetesen nem titkolunk, hiszen így korrekt. Ettől még például gluténérzékenyek fogyaszthatják termékeinket, ez gyakori kérdés szokott lenni.

A fogyasztói igények, a saját magunkkal szemben támasztott elvárások, lehetőségeink és a gazdaságosság közös, szűk mezsgyéjén próbálunk haladni. Bízunk benne, hogy vevőinket hosszú távon sikerül megtartanunk, hogy kompromisszumunk ellenére is elégedetten távoznak üzletünkből.
Hozzászólások

Kalcsics Ildikó2018. november 28., 18:42
Kedves Adél és Mindnyájan!

Az jutott eszembe, teljesen csak együtt gondolkodva veletek (nem beleszólni akarva döntésetekbe, dolgaitokba), hogy hosszabb távon esetleg nem megoldás-e olyan kenőmájas készítése és árusítása, amelyből csak egész darabok megvásárlására van lehetőség. Így a boltban nem barnulna meg a megkezdett rész, otthon pedig már úgyis érzik, hogy kiváló az íz, és legfeljebb levágják a szélét, ha sokáig állt. Formailag arra gondolok, hogy a töltéshez használt belet egyszerűen nagyon kicsi (mondjuk 5-10 cm-es távolságonként) csavarjátok meg, és a darabokat/szálakat csak egyben adjátok el. Ettől még a boltban lehet "minta", ami fel van bontva, megkóstolható, erről csak időnként le kell vágni a levegő miatt megbarnuló szeleteket. (Elnézést, ha butaságot vagy feleslegesen mondtam.)

Üdv:

I.

Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Rácz Major - Ják

9798 Ják,
Rácz major
Telefon:
20/9982490
E-mail:
jakitejtermek@gmail.com
Rácz Major - Ják - Magyar