Egészségesen élni döntés kérdése

2016. július 11., 15:21

Vannak, akik egyáltalán nem foglalkoznak azzal, mit esznek, hogyan élnek. Vagy nem telik az idejükből, vagy feladták a küzdelmet, hogy kinek-minek higgyenek, vagy egyszerűen nem érdekli őket a kérdés. Mások próbálnak néhány dolgon változtatni, a könnyen hozzáférhető dolgokból az egészségesebbet megvásárolni, megnézni a terméken lévő logót, összetételt, tudatosan dönteni, rendszeresen mozogni (hiszen ez is az egészséges élet része). És van egy csoport, akik életvitelszerűen „űzik ezt a mesterséget”. Ők lehetőségeikhez mérten odafigyelnek arra, mit és hol vásárolnak, mit esznek, mivel takarítanak stb. Ez már tényleg egy életforma. Időt, fáradságot jelent, hiszen úgy érzik, akkor döntenek jól, ha mindennek utána olvasnak. Talán hajlok az utolsó csoport felé, amióta gyermekeimmel itthon vagyok, így tudom, tényleg sok időt és energiát igényel. És mindig van az a pont, amikor már nem lehet többet elolvasni, hanem egész egyszerűen dönteni kell, hogy mi az, ami nekem még belefér, amire nekem még futja az időmből.  Viszont úgy érzem, megéri. Megéri tudatosan dönteni arról, ahogy élek. Amit eszem, amivel takarítok, amit a gyerekeimnek adok, mindegy, hogy ételről, játékról vagy bármi másról van szó. Legalább az én lelkiismeretem tiszta, ha gond van, pedig csak magamat hibáztathatom.

Miért adják föl mégis sokan a törekvést egy egészségesebb élet felé?

Talán a mozgás terén még könnyebb a helyzet, hiszen azt a többség belátja, hogy a mozgásra szükség van. Hogy milyen mozgásra, milyen rendszerességgel, az egy külön téma. Itt sajnos azt gondolom, a lustaság a fő oka, amiért mégis kevesen sportolnak rendszeresen. Nehéz belátni, de mondjuk ki, könnyebb leülni a TV elé.

Az élelmiszerekkel kapcsolatban viszont annyi ellentmondásos vélemény elhangzik, hogy tényleg képtelenség a sok teórián kiigazodni. Ha csak a csecsemő hozzátáplálását nézzük, ahány ország, annyiféle verzió. Sőt! Szinte minden évben valamin változtatnak itthon is. Ugyanez igaz minden másra. Tojás? Hús? Tejtermék? Milyet? Mennyit? Szénsavas vizet vagy menteset? Mennyi sót? Mennyi cukrot? Vagy cukor helyett mit? Mennyit? Kenyérrel vagy anélkül? Finomliszt vagy tönkölybúzából készült? Saláta vagy burgonya köret? Vagy rizs, amaránt, hajdina? A sor a végtelenségig folytatható. Egy a közös bennük, mindenkinek más a véleménye róluk. Talán érdemes lenne mindent kipróbálni, egy középutat választani? Vagy egy eszme mellé állni?

Én döntöttem már pár dologban, egy valamit vettem figyelembe. A természeteshez legközelebbit próbálom mindenben választani. Így inkább mézet használok cukor helyett. A legkevésbé feldolgozott és tartósított, természeteshez legközelebb álló formában fogyasztom az élelmiszereket. Így – a saját termékeinkre vonatkozóan - nem margarint használok, hanem vajat. Nem ömlesztett sajtot, hanem tartósítószer nélküli, különböző vegyi folyamatokkal nem kezelt sajtot. Nem a végtelenségig lecsupaszított (0,09%-os „tej”), ultrapasztőrözött tejet iszom, használom, csak mert az kényelmesebb, hiszen hetekig eláll a hűtőben. Nem a több ezer kilométert utaztatott gyümölcsöt veszem, hanem inkább a hazait. Tudom, azt is sokat permetezték. De legalább nem éretlenül szedték le, és legalább magyar termelőt támogatok vásárlásommal.

Ha már zöldség-gyümölcs. Újra nagy divat a konyhakert! Akinek van egy kis kertje, telke, balkonja, akár néhány tő zöldséget, néhány palántát is gondozhat. Akár csak az érzésért. :) Ha nagyobb a kert, már a mozgást is kipipálhatjuk, mert sokszor nem kis fizikai munka a kert gondozása. És igen, megéri. Szerintem.

Sok téren az elrettentő erő az, hogy én minek csináljam, ha más úgyse teszi. Pl. vegyszermentes háztartás, szelektív hulladékgyűjtés, vegyszer permetezése egyéb természetes alternatívák helyett. Erre egyszerű a válasz. Miért kezdené el más, ha Te sem csinálod? Valakinek el kell kezdeni, nem igaz? Engem nem zavar, ha más nem teszi, talán előbb vagy utóbb… Attól én még próbálok tenni azért, hogy megóvjam környezetemet. A környezetért, a családomért, magamért, mindenkiért.

Összegzésképp. Tudom, hogy sok energia, sok idő (ebből van ma a legkevesebb), de anyagilag, emberileg, fizikailag és lelkileg is kifizetődő egy egészségesebb élet felé elmozdulni. Csak pici lépésekben, ki mit tart fontosnak.

Végezetül még annyit, igen, vállalom az „öko anyuka” elnevezést, mint az írás velejáróját. :) Nem szégyen. :)
Hozzászólások

email@emailvam.xyz2017. március 05., 08:18
email@emailvam.xyz

Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Rácz Major - Ják

9798 Ják,
Rácz major
Telefon:
20/9982490
E-mail:
jakitejtermek@gmail.com
Rácz Major - Ják - Magyar